Türkülerin Çınarına Veda
TRT ve Türk Halk Müziğinin emektarlarından, usta yorumcu, derleyici ve bestekar Lütfü Ortakale, Maltepe Merkez Camiinde kılınan öğle namazına müteakiben Başıbüyük Mezarlığına defnedildi. Çok sayıda dostu, arkadaşları ve akrabaları da ustayı son yolculuğuna uğurladılar.
Ortakale'nin cenazesine katılanlar arasında 15 Temmuz'un Kahramanlarından Eski Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Halk Müziği Sanatçısı Yavuz Değirmenci, Türk Halk Müziğinin Usta İsmi Kenan Keskelen, İstanbul Ticaret Şube Müdürü Mücahit Güngör,Maltepe Erzurumlular Vakıf Başkanı Süha Dengizek ve Yönetim Kurulu, Sultanbeyli Erzurumlular Dernek Başkanı Mehmet Ahıskalı,Maltepe Erzurumlular Vakfı Kadın Kolları Başkanı Neşe Şair Torun,Kartal Erzurumlular Vakıf Başkanı Öner Kalkan,Anadolu Yakası Erzurum Dernekler Federasyon Başkanı Kenan Albayrak,Kartal Erzurumlular Dernegi Kadın Kolları Başkanı Nurcan Karadağ,Eski Çekmeköy Erzurumlular Dernek Başkanı Niyazi Taştan, Hayat Ver Derneği Başkanı Erdoğan Köse,Erzurumspor'un Efsane Kaptanı ve İş İnsanı Kürşat Karakaş, İş İnsanı Bülent Yıldırım,İş İnsanı Zekayi Özarslan, İş İnsanı ve Altayçeşme Muhtar Azası Gökhan Özipekoğlu gibi isimler de Cenaze Namazında bulundular.
Türkülere adanan bir ömür; Ömer Lütfi Ortakale
Ömer Lütfi Ortakale 1941 Yılında Erzurum’da doğdu. İlköğretimini Erzurum’da tamamlayan Ortakale, maddi imkânsızlıklar nedeniyle eğitim hayatına devam edememiştir. Müziğe olan merakı çeşitli musiki derneklerine yönelmesine neden olmuştur. Derneklerin de yardımıyla müzik konusunda kendisini geliştirerek, mahalli sanatçı olarak, TRT Erzurum Radyosunda programlara katılmaya başlamıştır. Askerlik hizmetinden sonra, TRT Erzurum Radyosunda açılan “Yetişmiş Sanatçı” sınavını kazanarak, 1972 yılında TRT sanatçısı olmuştur. 1997’de İstanbul Radyosu’na atanan Ortakale, halen bu radyoda saz sanatçısı olarak çalışmaktadır. Çok sayıda halk türküsü derleyerek unutulmasının önüne geçmeye çalışan sanatçı Birinci Dünya Savaşı sırasında Alvarlı Efe Hazretleri tarafından yazılan ‘’Erzurum Destanı’’ adlı şiiri derlemiştir.
Ömer Lütfü Ortakale çok sayıda halk türkümüzü derleyerek onların unutulmasını önlemiş ve THM Repertuvarına kazandırmıştır.
Derlediği Türküler;
Dünya Servetinden Bize Galanın, Gülşen-i Aşka Varalı, Erzurum Destanı.
Notaya Aldığı Türküler;
Çayıra Serdim Halı, Dünya Servetinden Bize Galanın, Gülşen-i Aşka Varalı, Kuşburnu Pürlenir mi, Nefis Sen Ölmez misin, Sudan Gelen Sürmeli Ki